Blog

Mainos

Ihmisten viettäessä enemmän aikaa ja tehdessään entistä enemmän etätöitä on tietokoneen sekä mobiililaitteen turvallisuus entistä tärkeämpää. Erilaiset liikkumiskiellot sekä suositukset ovat ajaneet myös rikolliset entistä enemmän nettiin ja erilaiset haittaohjelmat, tietojenkalastelu yritykset sekä virukset ovat kasvamaan päin. Onneksi kaikilta näiltä löytyy tapoja suojautua ja täten vähentää riskiä joutua erilaisten yritysten uhriksi. Käymme läpi suosituimmat ohjelmat kategorioista Vakoiluohjelmat, Antivirus, Mobiilivarmuus, Palomuurit, VPN ja Yksityisyys.

Vakoiluohjelmat

Vakoiluohjelmilla tarkoitetaan ohjelmia jotka asennetaan tietämättäsi tietokoneellesi ja niiden ideana on kerätä sinusta tietoja tai suorastaan varastaa pankkitietosi. Eteenkin koska nettikasinot ilman rekisteröitymistä ovat kasvattaneet suosiotaan tällaisten uhkien määrän on kasvanut entisestään. Onneksi löytyy monia eri ohjelmia jotka voi ladata myös ilmaiseksi suojautumaan tällaisilta uhkilta.

IObit Malware Fighter Free

IObit on yhtiö joka kehittää monia erilaisia ohjelmistoja ja monet niistä ovat saatavilla myös ilmaisversioina jotka ovat tietysti maksullisia versioita hiukan rajatumpia mutta silti tehokkaita.

IObit Malware fighter skannaa tietokonettasi haluamallasi tavalla ja tehtyäsi ensimmäisen skannauksen se suojaa sinua uusilta haavoittuvaisuuksilta sitä mukaan kun niitä mahdollisesti ilmestyy. Ohjelmisto suojaa hyvinkin laajamittaisesti aina vakoiluohjelmilta troijalaisiin ja näppäimistölokeilta botteihin ja matoihin.

Ohjelmiston suosio perustuu pitkälti sen helppokäyttöisyyteen ja mukavaan käyttöliittymään, lisänä kannattaa käyttää esimerkiksi VPN-ohjelmaa.

Antivirus

Virukset ovat tunnetuimmat haittaohjelmista ja monesti niiden tarkoituksen on vain aiheuttaa haittaa eikä mitään muuta. Virukset ovat tunnetuimpia nimenomaan tästä syystä, tavoitteena ei yleensä ole taloudellinen hyöty vaan pelkästään erilaisen tuhon aiheuttaminen saastuneelle tietokoneelle sekä leviäminen muille tietokoneille omistajan sähköpostin tai muistitikkujen kautta.

Avira Free Antivirus

Avira on saksalainen vuonna 1986 perustettu yritys joka tarjoaa myös ilmaisversiota tuotteestaan. 

Avira Antivirus ei ole pelkästään antivirus vaan se tarjoaa myös automaattista ohjelmien päivitystä, salasanan tallennusta, VPN ominaisuutta, ostosmoodin.

Ohjelmistojen päivitys käsittää eri asennettujen ohjelmistojen tarkistamisen ja varmentamisen, mikäli ohjelmistosta on saatavilla uudempi versio ehdottaa Avira uuden version lataamista ja asentamista sillä uusissa versioissa on yleensä paikattu haavoittuvaisuuksia.

Salasanan tallennusominaisuus auttaa sinua muistamaan salasanasi ja se on turvallisempi kuin esimerkiksi selaimen oma salasanojen tallennusominaisuus.

Ostosmoodissa järjestelmä menee sellaiseen tilaan jossa ei tallenneta mitään tietoa ja kaikki tiedot lähetetään salattuina, tämä suojaa eteenkin maksutapahtumien aikana pankki- tai korttitietosi.

VPN

Avira sisältää myös sisäänrakennetun VPN ominaisuude joka suojaa tietosi ja antaa sinun selata nettiä anonyymisti. VPN ohjelmistoja käsitellään kuitenkin tarkemmin VPN osiossa.

Palomuurit

Palomuurit estävät haitallisen liikenteen internetistä paikallisverkkoon ja ovatkin tärkeimpiä suojia pahantahtoisia hakkereita vastaan. Palomuurit on suunniteltu nimenomaan aktiivista haavoittuvuutta etsiville.

Zonealarm Free Firewall

Zonelabsin kehittämä Zonealarm on ollut markkinoilla jo 20 vuotta ja siitä on olemassa erilaisia maksullisia versioita. Mikäli tietokoneella ei ole tiedettävästi tärkeitä tietoja ei sitä tarvitse välttämättä lähteä päivittämään maksulliseen versioon. Ilmaisversio suojaa tietokonetta mainiosti suurimmilta uhkilta.

Zonealarmin ilmaisversio sopii kaikkein parhaiten ilmaisen virustorjunnan kanssa jotta saadaan paras mahdollinen turva joka voidaan saavuttaa maksutta.

VPN Ohjelmisto

VPN ohjelmistot ovat varmasti näkyvin osio tietoturvaa ja suurin osa niistä pitääkin aktivoida aina ennen käyttöä. VPN ohjelmisto käytännössä salaa kaiken internetin kautta liikkuvan tiedon. VPN ohjelmistoja käytetään eteenkin etätöissä ja niillä otetaan yhteyttä yrityksen sisäverkkoon suojatusti. VPN tulee sanoista Virtual Private Network eli Virtuaalinen salattu verkko. 

VPN palveluita käytetään hyvinkin monipuolisiin tarkoituksiin aina mainostajien estämisestä sijaintitietojen huijaamiseen. Käyttämällä VPN palvelua ja esimerkiksi Chromen yksityisyystilaa ei sinua voida seurata sijaintitietojen, evästeiden tai muiden yksityistietojen perusteella. VPN yhteyttä voidaan käyttää myös ohittamaan erilaiset estot kuten kiinan esto Googlen käytölle tai huijaamaan Netflixiä luulemaan että olet jossain toisessa maassa, tällä tavalla saat esimerkiksi käyttöön Netflixin Amerikan ohjelmat katseltavaksi.

VPN ohjelmistot ovat pääsääntöisesti maksullisia, eteenkin mikäli oikeasti halutaan turvallisuutta. Ilmaisohjelmat voivat ehkä auttaa kiertämään joitain estoja mutta tietoturvan kustannuksella. Suosittuja ohjelmia ovat PureVPN, NordVPN sekä Avira Phantom. Kannattaa tutustua jokaisen yrityksen eri hinnoitteluihin ja kaistamääriin mitä voi käyttää.

Mitä tehdä jos epäilet tietokoneen olevan saastunut

Mikäli sinulla on jo epäily tietokoneen olevan saastunut kannattaa menetellä tiettyjen toimintatapojen mukaisesti varmistaaksesi että löydät ja poistat saastuneet tiedostot kokonaisuudessaan etkä saa tartuntaa uudestaan. Kaikki tarvittavat ohjelmat löytyvät meidän turvallisuus sivulta.

Ihan ensimmäiseksi lataa ja asenna antivirusohjelma tai skanneri, ilmaisversio toimii yleensä ihan hyvin. 

Seuraavaksi on tärkeää että tietokone ei ole enää yhteydessä internettiin, poiskytkentä voidaan suorittaa asetuksista tai ihan poistamalla kaapeli tietokoneesta.

Käynnistä tietokone turvallisuustilassa, Windowsista ja tietokoneen iästä riippuen turvallisuustilaan pääsee eri tavoilla. Vanhemmissa tietokoneissa pitää tietokone sammuttaa ja käynnistää uudelleen, kun näyttöön tulee valoa pitää painella f8 nappia useamman kerran ja ilmestyvästä valikosta valita turvallisuustila.

Windows 10 käyttäjien ei tarvitse muuta kuin valikosta valita sulje ja samalla kuin pitää vaihtonäppäintä pohjassa valita käynnistä uudelleen, tietokone käynnistyy uudelleen valikkoon josta voi valita turvallisuustilan.

Koneen käynnistyttyä turvallisuustilaan poista ihan ensimmäiseksi väliaikaiset tiedostot kirjoittamalla Windows hakuun levyn puhdistus tai disk cleanup ja valitse ” vapauta levytilaa poistamalla tarpeettomia tiedostoja” pidä huolta että poistat ainakin väliaikaiset internet-tiedostot.

Tehtyäsi tämän suosita virustarkistus tarkimmalla mahdollisella skannaustavalla jonka ohjelma mahdollistaa, tämän jälkeen menettele ohjelman suositusten mukaisesti.

Mikäli tietokoneesta löytyi virus kannattaa kaikki salasanat vaihtaa. Salasanojen vaihtaminen säännöllisesti kannattaa tilanteesta riippumatta. Salasanojen ylläpitämiseen löytyy useita ohjelmia mutta kannattaa tutustua eteenkin Lastpass ohjelmistoon, liitännäinen on saatavilla useimmille selaimille ja ilmaisversio on enemmän kuin tarpeeksi suurimmalle osalle käyttäjistä.