Blog

Maailma on kohissut kryptovaluutoista jo usean vuoden ajan. Tutustuimme ilmiöön ja sukelsimme erityisesti tunnetuimman virtuaalivaluutan, Bitcoinin maailmaan. Mistä on siis  kyse? 

Mitä Bitcoin on?

Bitcoin on tietoverkkojen yli toimiva globaali maksuväline ja -järjestelmä, virtuaalivaluutta, joka on täysin ja ainoastaan käyttäjiensä hallinnassa. Sitä voi käyttää kuten perinteistä rahaa tai samalla tavalla kuin kansainvälisiä maksujärjestelmiä (mm. Paypal, Visa). Bitcoinilla voi ostaa lähes mitä tahansa tuotteita ja palveluita, ja se on käytössä ympäri maailmaa (ja on totaalisen riippumaton mm. euroista ja dollareista).

Bitcoin perustuu avoimeen lähdekoodiin ja hajautettuun ns. lohkoketjuteknologiaan, joka tekee siitä turvallisen ja riippumattoman. Sitä ei siis voi hallita yksikään valtio tai keskuspankki kuten perinteisiä valuuttoja. Bitcoinin käyttäminen ei vaadi lupia, eikä kukaan voi puuttua Bitcoin-siirtoihisi.

Maailman ensimmäinen digitaalinen valuutta Bitcoin perustettiin jo kymmenen vuotta sitten, mutta sillä ja muilla sadoilla muilla kryptovaluutoilla on edelleen globaalissa mittakaavassa vähemmän käyttäjiä kuin perinteisillä valuutoilla. Virtuaalivaluuttojen käyttö kuitenkin kasvaa koko ajan, ja niiden on sanottu mullistavan rahamaailmaa yhtä paljon kuin internetin aikoinaan. 

Tutustu, sijoita ja käytä

Erilaisia kryptovaluuttoja on satoja, joten valinnassa kannattaa olla tarkkana. Turhia riskejä kannattaa välttää, vaikka uutuudet saattavatkin houkuttaa. Jo alan standardiksi muodostunut Bitcoin on varma ja helppo virtuaalivaluuttavalinta. Tärkeintä on tietysti ensin tietää mitä on tekemässä, kuten jokaisessa sijoittamiseen ja rahankäyttöön liittyvässä asiassa. Tutustu maailman tunnetuimman ja turvallisimman kryptovaluutan mielenkiintoiseen maailmaan ammattilaisten perusteellisilla ohjeilla ja osta Bitcoin täältä.

Kuten näemme, kryptovaluutat eivät ole mikään pienen piirin hämäräperäinen viritelmä, vaan globaali talousmaailmaa, sijoittamista ja maksutapoja mullistava järjestelmä. Bitcoin on historiansa aika tuottanut sijoittajille tuntuvia voittoja ja luonut maailmaan lukuisia uusia miljönäärejä. Kuka tahansa voi alkaa vapaasti Bitcoin-sijoittajaksi, vaikka pienelläkin pääomalla. Juuri nyt Bitcoinin arvon arvioidaan taas nousevan.

Bitcoinin etuina ovat myös anonyymius, helppous ja olemattomat kulut verrattuna perinteiseen sioittamiseen. Lisäturvaa tuovat verkoston hajautuneisuus ja varoja hallitsevien välikäsien puuttuminen.

Sijoitusaspektin lisäksi Bitcoineilla voi myös maksaa, koko ajan yhä useammassa paikassa. Sillä voi säästää huomattavasti maksu- ja pankkikuluissa sekä helpottaa elämää monella tapaa. Mitä aikaisemmin asiaan tutustuu, sitä enemmän voi hyötyä. 

Uutta bisnestä ja innovaatioita kryptovaluuttojen ympärillä

Kryptovaluuttojen ympärillä kiehuu. Isot somepelurit ja yritykset (esim. Facebook, Telegram, Nike) kehittävät kilpaa omia kryptovaluuttojaan. Kuluttajan ja sijoittajan kannalta on merkittävää, että virtuaalivaluuttoihin integroidaan pikku hiljaa myös maailman käytetyimpiä palveluita kuten esimerkiksi Visa, Mastercard, PayPal tai Uber. Hyvin pian digitaalinen valuutta voi olla jokapäiväistä isoillekin käyttäjämassoille.

Bitcoinissa ja muissa uuden ajan virtuaalivaluutoissa piileekin isoja mahdollisuuksia. Ne voivat olla oiva sijoituskohde. Sekä startup-yhtiöt että isot yritysjätit ympäri maailmaa rakentavatkin kilpaa maksupalveluita, joiden avulla voi kätevästi maksaa monilla eri virtuaalivaluutalla. Myös uusia maksustandardeja kehitetään, jotta palveluita saadaan integroitua. 

Valtiotkin mukana kryptovaluutoissa

Yritysten lisäksi myös perinteiset valtiot ovat alkaneet ottaa kryptovaluutat tosissaan. Esimerkiksi Ranska on perustanut vuonna 2019 4,5 miljardin euron rahaston lohkoketjuteknologiaan liittyen innovaatioiden edistämiseen. Uudessa-Seelannissa yritykset voivat tulevaisuudessa maksaa työntekijöidensä palkat bitcoineina. Jopa Kiina perui bitcoinien kieltämisen ja on alkanut sen sijaan kehittää omaa kryptovaluuttaa.

Suomessa Finanssivalvonta on jo myöntänyt ensimmäisen maksulaitoksen toimiluvan kryptovaluutta-alan yritykselle. Tämä takaa, että kryptovaluutta on turvallista ja virallisesti valvottua. Myös lainsäädäntö EU-tasolla on kehittynyt riittävästi, jotta bitcoin ja muut digitaaliset valuutat voivat toden teolla laajeta yleiseen käyttöön.

Myös kryptoyritysten ja -järjestelmien yhteistyö perinteisten pankkien kanssa kehittyy jatkuvasti, vaikka virtuaalivaluutta onkin myös uhka pankeille. Asiakas äänestää jaloillaan (ja rahoillaan) ja surkeita, jopa miinusmerkkisiä korkoja maksavat ja kalliita kuluja perivät pankit ovatkin isojen haasteiden edessä. Sijoittajalla ja kuluttajalla onkin jo nyt yhä enemmän valtaa ja valinnanvaraa miten ja missä rahojaan käyttää. Bitcoin tulee epäilemättä valtaamaan alaa jatkuvasti yhä enemmän.