Blog

Olet ehkä kuullutkin e-urheilusta, sillä siitä puhutaan enenemissä määrin mediassa ja sosiaalisessa mediassa. Olet ehkä joutunut osaksi väittelyä siitä, onko e-urheilu urheilua ja mitkä pelit luokitellaan “urheilulajeiksi”. Onko kasinopelaaminen vaikkapa bet365 bonus –rahaa hyödyntäen urheilua?

 

Lue tämä artikkeli ja kerromme miten e-urheilu oikeastaan määritellään ja mitkä lajit ovat e-urheilua ja mitkä eivät!

Mitä e-urheilu on?

E-urheilu eli elektroninen urheilu tarkoittaa määritelmänsä mukaisesti videopelien pelaamista kilpailullisesti. Termi ei siis suoranaisesti rajoita sitä, millaiset pelit siihen kuuluvat, mutta kerromme e-urheilun lajeista ja kehityksestä vielä myöhemmin tässä artikkelissa.

Tavallisesti e-urheilua harjoitetaan puhelimella tai konsolilla ja niitä yhdistää se, että niitä pelataan yleensä yhdessä online-tilassa. E-urheilun saralla järjestetään maailmanlaajuisesti erilaisia turnauksia ja paikallisemmin esimerkiksi laneja eli pienempiä pelaamiseen keskittyviä tapahtua tai kokoontumisia. Myös striiming eli pelaamisen filmaaminen ja jakaminen livenä esimerkiksi Twitchissä tai YouTubessa on erittäin suosittua.

E-urheilua on pienellä kaveriporukalla pelaaminen, silloin kun pelaamisen tarkoituksena on kilpailla ja voittaa ja pelattavan lajin tuloksia voi mitata jollain kvalitatiivisella tavalla. Suurimpiin turnauksiin osallistuu usein ammattilaisjoukkueita, jotka matkustavat sponsorirahalla ja jotka kilpailevat suurista turnauspalkinnoista. Vaikka kyseessä on netin kautta pelattava peli, järjestetään e-urheilun kilpailut mahdollisuuden mukaan aina livenä, kuten mikä vain muukin urheilutapahtuma.

Jatka lukemista ja kuulet hieman siitä, millaisia e-urheilulajeja on olemassa.

Millaisia e-urheilulajeja on olemassa?

Tavallisimmat e-urheilun kilpailulajit ovat tietokoneella tai konsolilla pelattavia pelejä, jotka voidaan jakaa useampaan alakategoriaan. Näitä ovat reaaliaikaiset strategiapelit, taisteluareenamoninpelit, online-moninpelit ja ensimmäisen persoonan ammuntapelit.

Reaaliaikaiset strategiapelit näyttävät pelaajan usein ylhäältä ja pelissä kilpaillaan taktikoinnissa. Ensimmäisen persoonan ammuntapelit eli FPS-pelit näyttävät pelikentän hahmon näkövinkkelistä ja ne ovat usein ns. räiskintäpelejä. Taisteluareenamoninpelit eli MOBA-pelit muistuttavat edellä mainittuja, mutta niitä pelataan tiimissä. Lisäksi on olemassa muita pienempiä kategorioita, kuten Battle Royale –pelit ja urheilupelit.

 

Kaikkiin kategorioihin kuuluu paljon erilaisia pelejä ja pelimaailma kehittyy nopeasti, joten myös pelivalikoimassa on vaihtelua. Vuonna 2021 yleisimmät pelit, joita turnauksissa pelataan, ovat Dota 2, Counter-Strike, Fortnite, Overwatch. Global Offensive, Heartstone, League of Legends ja Starcraft II. Lue vinkkejä tulevaisuuden e-pelaamiseen seuraavasta kappaleesta.

E-urheilu nyt ja tulevaisuudessa

Vuonna 2017 kansainvälinen olympiakomitea luokitteli e-urheilun ”oikeaksi urheiluksi”, vaikka yleinen mielipide oli pitkään jakautunut. Nyt onkin toivoa, että elektroninen urheilu pääsee osaksi vuoden 2022 Aasian kisoja. Osallistumista estää tällä hetkellä se, että e-urheilulla ei ole vielä kansainvälistä kattojärjestöä.

Elektronista urheilua on ehdotettu jo myös olympialaisiin ja tarkemmin vuoden 2024 Pariisin Olympialaisiin. Olympialajina sitä tuskin tullaan kuitenkaan näkemään, sillä e-urheilulajeihin liittyy usein taistelua ja väkivaltaa, jotka eivät ole olympialiikkeen arvojen mukaista toimintaa. E-urheilu kehittyy kuitenkin huimaa vauhtia!